Aby se vám snadno nakupovalo, používáme na webu k personalizaci a analýze návštěvnosti cookies. Více informací

Odmítnout vše můžete zde.

Poradíme vám s výběrem

583 224 748 777 860 325 (Po - Pá: 7 - 16:00 hod) info@styldekor.cz

 

 

              

 

----------------------------

Tvoříme s láskou

Navrhujeme a vyrábíme produkty z přírodních materiálů jako je dřevo nebo dýha. Šijeme různé dekorační doplňky z látek.


prohlédnout výrobky

----------------------------

Velkoobchod

Už jen málo stačí k tomu, abychom spolu navázali spolupráci. Nabídněte svým zákazníkům krásné doplňky a dekorace.

Staňte se naším vekloobchodním partnerem.


zaregistrovat se


29. 07. 2018

Jak pěstovat bylinky

Pokud jste milovníky bylinek, tak vás zajisté potěší, že je můžete pěstovat celoročně, a to nejen na zahradě, ale také na balkoně, terase či parapetu okna. Jejich užitek je tak nejen estetický, ale mnohé z nich využijete i přímo v kuchyni na přípravu oblíbených specialit. 

Pokud nemáte zahradu, tak právě vás bude zajímat, jak pěstovat bylinky i bez ní. Je totiž zcela možné je pěstovat i v květináčích jako jsou různé truhlíky, speciální truhlík na bylinky a další vhodné nádoby a obaly na květináče jako jsou ozdobné misky, košíky nebo  žardynky. Přírodní materiály vypadají vždy originálně a hodí se do každého interiéru – zelenou mají proutěné košíky, misky a obaly, ale také provedení ze dřeva či plechu. V případě pořízení větších květináčů a truhlíků můžete vytrvalé bylinky pěstovat i po celý rok. 

Mezi nejznámější bylinky, které se nechají pěstovat v truhlíkách, patří například tymián, bazalka, petrželka, levandule, rozmarýn, oregano, pažitka, meduňka, máta, koriandr, majoránka nebo saturejka. Často slouží nejen ke konzumaci, ale i jako dokonalé a voňavé interiérové dekorace v kuchyni, ale také na balkoně, terase či parapetu okna. K jejich ideální prezentaci pak poslouží již zmiňované květinové truhlíky a okrasné obaly na květináče

 

 

K samotnému pěstování jsou tedy potřebné nejen truhlíky, ale také vhodné bylinky, které jsou nejlepší předpěstované a zakoupené ve specializovaných prodejnách a optimálně co nejvíce živé a zalité.

Dalším kritériem je vhodná zemina, a to hlavně s přídavkem rašeliny. Pro domácí pěstování je důležité, aby tato zemina byla dobře propustná a bohatá na živiny. 

Budete potřebovat speciální hnojivo. Hnojení je potřebné aspoň jednou za dva týdny, a pokud si nevíte rady s výběrem, tak ve specializovaných prodejnách vám určitě doporučí vhodné řešení právě pro Vás.

Kromě toho si pořiďte také praktické náčiní jako lopatku, kolík či zahradnické nůžky. Pěstování v domácím prostředí je totiž mnohem náročnější na péči, než zahradní a vhodné vybavení vám péči o bylinky jenom usnadní a přinese slibovaný výsledek. 

 

 

Důležité je také správné a pravidelné zalévání a zde je třeba se řídit heslem "hlavně nepřelít". Nezapomínejte na drenážní otvor v květináčích a drenážní vrstvu, kdy se doporučuje použít písek, štěrk nebo drobné obázky. Zajistíte tak bylinkám a jejich kořínkům dostatek vzduchu a zabráníte podmáčení.

Teď, když máte vše připravené k sázení, tak stačí už jen do zeminy udělat důlek, zasadit bylinku a zahrnout jí substrátem, který mírně přitlačíte ke stonku. Poté vás čeká kromě zalévání také pravidelné sklízení a zaštipování, díky kterému budou bylinky krásně růst, a vy budete mít po celý rok kvalitní přísun voňavé suroviny pro kulinářské účely.

Pokud chcete nechat bylinky přezimovat, způsob se liší podle konkrétního druhu bylinek. V jednom truhlíku můžete pěstovat bylinky, které mají podobné nároky. Bylinky, které jsou choulostivější na zimu, můžete přezimovat při teplotě 10 až 20°C. Zalévání v tomto období závisí na teplotě v místnosti, a proto čím vyšší teplota, tím intenzivnější zalévání. Nejvhodnější je umístění na parapet a nejlépe na jižní či východní stranu bytu. Před zazimováním je důležité rostlinky zastřihnout.

A které bylinky můžete pěstovat venku na zahradě?

Mezi druhy bylinek, které nemají problém se uchytit přímým zasázením na zahradě, patří například koriandr, kopr, fenykl, petržel, kmín, bedrník či anýz. Některé je však potřebné nejdřív předpěstovat v truhlících a teprve potom je zasázet venku do země. Mezi tyto bylinky patří například voňavá majoránka, bazalka pro provensálskou kuchyni, saturejka či listový celer.